Роздуми щодо впровадження іформаційних та комунікаційних технологій при підготовці спеціалістів у галузі культури і мистецтва під час війни

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31500/2309-7752.18.2022.271054

Ключові слова:

інформаційна комунікація, сучасні технології, інтернет ресурси, самостійна освіта, галузь знань культура і мистецтво, заочне навчання, навчання під час війни

Анотація

У статті розглянуто проблему самоосвіти майбутніх спеціалістів культури і мистецтва у контексті філософської, психологічної, педагогічної, культурологічної, мистецтвознавчої науки. Головною метою дослідження є вивчення ролі інформаційного поля, соціального спілкування та інформаційних ресурсів у поєднанні з роллю учителя і наставника у фаховому вихованні і підготовці майбутніх фахівців. Мистецькі кафедри українських вишів, спираючись на власний досвід і досвід закордонних колег, усе активніше використовують інноваційні методи навчання в освітніх процесах. Впровадження дистанційного навчання і використання хмарних технологій у часи пандемії і масштабної війни росії проти України стали чи не єдиною можливістю продовження навчального процесу. Якщо вчора самоосвіта студентів мистецьких вишів була бажаним завданням у виконанні навчальних планів фахівців у галузі культури і мистецтва, то виклики сьогодення довели необхідність пропонованого процесу у досягненні вершин особистісної і професійної досконалості. Задачі навчального процесу різко ускладнилися, адже від студентів вимагається вміння використовувати існуючу професійну підготовку спрямовану на самовдосконалення. Здатність студентів до самоосвіти, вміння передбачати наслідки своєї професійної діяльності та пошук шляхів вирішення фахових завдань через використання існуючих знань і досвіду стала нагальною потребою часу. Хмарні технології сприяють розповсюдження різноманітного контенту (тексти, фотографії, малюнки та музичні файли) через інтернет. Доступність, відкритість, інтерактивність засобів хмарних технологій уможливлює колективне використання та спілкування як в онлайн, так і в офлайн режимах, що робить процес самоосвіти майбутніх фахівців у галузі культури і мистецтва змістовним, практико-орієнтованим та сприяє вдосконаленню його професійної компетентності.

Біографія автора

Олексій Роготченко, Інститут проблем сучасного мистецтва НАМ України

Доктор мистецтвознавства, професор, член-кореспондент НАМ України, головний науковий співробітник ІПСМ НАМ України

Посилання

Vajnilenko, T.V. (2005). Osnovy’ profesijnogo samovdoskonalennya pedagoga: metody’chni rekomendaciyi (S. 4). Ky’yiv: NPU imeni M.P. Dragomanova.

Gurevy’ch, R. S., Kademiya, M. Yu. (2004). Informacijnotelekomunikacijni texnologiyi v navchal’nomu procesi ta naukovy’x doslidzhennyax: navchal’ny’j posibny’k dlya studentiv pedagogichny’x VNZ i sluxachiv insty’tutiv pislyady’plomnoyi pedagogichnoyi osvity’. Vinny’cya: DOV «Vinny’cya».

Zhaldak, M.I. Model’ sy’stemy’ social’no-profesijny’x kompetentnostej vchy’telya informaty’ky’. URL: http://lib.iitta.gov.ua/437/ (data zvernennya: 21.07.2022).

Osnovy’ roboty’ v merezhi Internet. URL: www.lib.mdpu.org.ua/e-book/oi/official/index.htm

Rohotchenko, S., Rohotchenko, O., Zuziak, T., Kizim, S., Shynin, O. (2021). Information and Communications Technology in the Professional Training of Future Professionals in the Field of Culture and Art. Postmodern Openings, 12(3), 134–153.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-29

Номер

Розділ

Статті